top of page

Kenyataan politik tidak wujudkan industri: Masidi

Updated: Dec 19, 2022

Published on: Thursday, July 07, 2022

By: David Thien


KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah mengutamakan industri minyak dan gas yang sangat penting untuk memacu Sabah menjadi salah sebuah negeri perindustrian petroleum terkemuka Malaysia, menyediakan peluang pekerjaan berpendapatan tinggi dan mengatasi masalah kemiskinan.


Menteri Kewangan Sabah II Datuk Seri Masidi Manjun berkata Sabah adalah salah satu negeri termiskin di Malaysia.


“Kita kena tanya diri kita sendiri, kenapa,” katanya pada majlis penutupan Persidangan dan Pameran Minyak & Gas Sabah ke-9 2022 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah, baru-baru ini.


“Ringkasnya, kita tidak merancang dengan baik. Kita salah rancang. Kita tidak tegas dalam membuat keputusan untuk menyelesaikan sesuatu.


“Keputusan yang baik ada ketikanya tidak popular, dari segi politik. Kita kena bezakan mana yang betul dan mana yang popular,” katanya.


Masidi berkata, malangnya, apa yang betul mungkin tidak popular.


“Apa yang popular mungkin tidak selalunya betul. Kita mesti mempunyai keberanian untuk membuat keputusan yang betul walaupun ia tidak popular.


“Akhirnya, kita perlu menyusun strategi di mana kita berada lima tahun dari sekarang, di mana kita berada sepuluh tahun dari sekarang. Kita perlu membuat keputusan kadang-kadang sukar tetapi betul.


“Lakukan apa yang betul dan bukan apa yang popular, dan bekerja dengan tekun dengan niat yang terbaik,” katanya.


Menurut Masidi, itulah yang sepatutnya kita semua lakukan.


“Kita perlu membuat keputusan yang sukar. Saya percaya Tuhan membantu mereka yang membantu diri mereka sendiri,” kata Masidi sambil menambah bahawa dalam pertemuannya yang lalu dengan Petronas, beliau diberitahu bahawa bukan Petronas enggan membantu, tetapi Petronas tahu dengan jelas apa yang Sabah sebenarnya mahukan.


Sambil berkata bahawa beliau ingin meninggalkan warisan yang baik yang akan memberi manfaat kepada generasi masa depan Sabah, Masidi berkata adalah penting untuk merendah diri untuk mengakui bahawa tidak semua pembuat keputusan mempunyai pengetahuan tentang industri minyak dan gas, dan mengakui bahawa sudah tiba masanya “untuk belajar daripada yang terbaik dan mulakan dari awal.”


“Kita berada dalam masa yang sangat mengujakan dalam industri minyak dan gas di Sabah.


“Kita baru sahaja menandatangani Perjanjian Kerjasama Komersial dengan Petronas, yang diwakili Naib Presiden kanan Bacho Pilong yang berada di sini dalam persidangan ini, yang akan menjadi petanda baik untuk industri minyak dan gas di Sabah.


“Kita harus menerima bahawa kita baru dalam industri ini. Perjanjian Kerjasama Komersial dengan Petronas membantu memberi tumpuan lebih kepada usaha tempatan untuk membangunkan industri minyak dan gas Sabah.


“Disebabkan oleh perang Ukraine, adalah sesuai untuk mengambil kesempatan daripada harga minyak dan gas yang tinggi untuk berbuat demikian.


“Sabah jauh ketinggalan dalam industri minyak dan gas jika dibandingkan dengan Semenanjung Malaysia, malah jika dibandingkan dengan Sarawak.


“Kita harus menerima hakikat bahawa terdapat begitu banyak perkara yang kita mesti cukup rendah diri untuk belajar daripada orang lain untuk memulakan industri minyak dan gas di Sabah.


“Ahli politik cenderung membuat kenyataan politik. Tetapi kenyataan politik tidak mewujudkan industri. Apa yang mewujudkan industri adalah kerja keras semata-mata. Masa memang mencabar. Pertumbuhan industri minyak dan gas sangat penting kepada pembangunan Sabah.”


Mengenai tugas menjaga pembangunan sumber minyak dan gas Sabah, Masidi berkata beliau adalah pengerusi tanpa gaji yang dilantik untuk mengetuai SMJ Petroleum Sdn Bhd yang ditubuhkan oleh Kerajaan Sabah: “SMJ bermaksud Sabah Maju Jaya. Saya pengerusi tidak bergaji. Saya menganggap satu penghormatan besar untuk berkhidmat kepada rakyat Sabah. Ia bukan untuk kita, ia untuk generasi akan datang.”


“Adalah sangat penting bagi kami bagaimana kami boleh mengambil bahagian secara bermakna dalam eksploitasi sumber kami sendiri. Saya ingin meninggalkan legasi yang baik. Itulah maksud perancangan yang baik. Kami kaya dengan minyak. Kita perlu melengkapkan diri. Untuk belajar mengambil bahagian dengan tekun secara senyap dan tidak membuat kenyataan politik,” tegas Masidi.


Sementara itu, antara majlis menandatangani perjanjian lain, Masidi turut menyaksikan pelantikan Jesselton Jason James sebagai penasihat teknikal untuk Sabah Oil and Gas Development Corporation Sdn Bhd untuk menyokong dan membangunkan SOGIP sebagai hab hiliran minyak dan gas Sabah yang selaras dengan hala tuju dan dasar Kerajaan Sabah. menjana pendapatan, memanfaatkan dan mengembangkan bakat rakyat tempatan Sabah.


Syarikatnya, Secov Engineering Sdn Bhd, yang merupakan syarikat berlesen Petronas menumpukan pada instrumentasi dan teknologi kejuruteraan khas, penyelesaian seperti IOT, tenaga mampan, dan sebagainya dalam industri minyak dan gas, merupakan penaja SOGCE 2022.


James menyeru Kerajaan Sabah untuk membenarkan pemain industri minyak dan gas Sabah menasihati kerajaan kerana Masidi telah mengakui bahawa kerajaan Negeri dan penjawat awam mungkin tidak berpengetahuan dalam sektor itu.


“Biar pemain O&G Sabah menasihati Kerajaan Sabah,” katanya.


0 comments

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page