top of page

SOGCE ke-11 bakal beri impak 27 Jun

Published on: Wednesday, May 29, 2024

By: Sherell Jeffrey

Dolly Jimayol (kanan) dan Harun mengadakan program persidangan tersebut.


KOTA KINABALU: Persidangan dan Pameran Minyak, Gas dan Tenaga Sabah (SOGCE) bakal memberi impak ketika ia bersiap sedia untuk edisi ke-11 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah pada 27-28 Jun.


Dianjurkan oleh syarikat pemenang anugerah Midas Events Management (MEM), acara perdana ini dilihat bakal menjadi pengubah permainan bagi industri minyak, gas dan tenaga di rantau ini.


Di bawah tema “Mempercepatkan dan Memanusiakan Peralihan Tenaga dan Transformasi Digital dalam Industri Minyak, Gas dan Tenaga,” SOGCE 2024 menghimpunkan 42 penceramah yang dihormati dan lapan moderator daripada organisasi tempatan dan antarabangsa. 


Tokoh terkemuka seperti Naib Presiden Kanan Malaysia Petroleum Management di Petronas, Datuk Bacho Pilong, dan Pengerusi Negara Shell Malaysia, Siti Sulaiman, akan menyerikan acara itu dengan pandangan dan kepakaran mereka.


“SOGCE berfungsi sebagai platform komprehensif, memupuk perbincangan mengenai perkara industri yang penting dan meneroka peluang di rantau Sabah,” kata Pengerusi Penganjur SOGCE dan Pengarah Projek MEM Dolly Jimayol pada sidang media, di sini, Selasa. 


“Visi kami adalah untuk meletakkan Sabah sebagai hab terkemuka bagi minyak dan gas di rantau Asia Pasifik.


“Sabah Oil and Gas Development Corporation Sdn Bhd (SOGDC) ialah rakan kerjasama kami dan Pengarah Urusannya merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Harun Ismail akan menyampaikan ucaptama pada hari kedua,” katanya.


“SOGDC, anak syarikat Kementerian Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan, telah menjadi organisasi sokongan kami sejak penubuhan SOGCE pada 2012,” tambahnya. 


Beliau berkata edisi tahun ini dijangka menjadi yang terbesar dengan 98 syarikat pameran menduduki 135 gerai di seluruh ruang pameran seluas 3,451 meter persegi - peningkatan 38 peratus berbanding tahun sebelumnya. 


“Khususnya, 25 daripada pempamer ini adalah syarikat minyak dan gas dari Sabah dan Labuan, menandakan peningkatan 85 peratus dan mencerminkan minat yang semakin meningkat dalam industri itu,” katanya. 


Pempamer utama termasuk gergasi industri seperti Petronas, Shell Malaysia, EPOMS dan Asian Supply Base, manakala penaja didahului oleh Sabah Energy Corporation, Asian Supply Base, Shell Malaysia, PTTEP, Petra Energy dan Hibiscus Petroleum, antara lain.


Beliau berkata SOGCE 2024 mendapat sokongan padu daripada 14 organisasi terkemuka, termasuk Majlis Perkhidmatan Minyak, Gas dan Tenaga Malaysia, Majlis Perkhidmatan Minyak dan Gas Sabah, Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia, Perbadanan Sumber Petroleum Malaysia dan Majlis Industri Tenaga – APAC.


Acara ini dijangka menarik lebih 400 delegasi persidangan dari pelbagai negara, termasuk Australia, Jerman, United Kingdom, Kanada, Amerika Syarikat, China, Brunei, Thailand, Denmark dan Malaysia, mengukuhkan lagi tarikan antarabangsanya.


“SOGCE bukan sahaja menjadi tumpuan industrinya tetapi juga sebagai pemangkin ekonomi utama bagi wilayah Sabah,” katanya. 


“Unjuran mencadangkan bahawa resit daripada tetamu luar negeri sahaja akan melepasi RM2 juta, menekankan sumbangan besar acara itu kepada ekonomi tempatan.”  


Sebagai tambahan kepada program terasnya, SOGCE 2024 akan menampilkan inisiatif yang disesuaikan untuk profesional muda dan pelajar sekolah menengah, yang dianjurkan dengan kerjasama Persatuan Jurutera Petroleum - Bahagian Kuala Lumpur. 


Acara itu juga termasuk SOGCE Networking Golf, yang dihoskan oleh Midas Events Management dan Majlis Perkhidmatan Minyak, Gas dan Tenaga Malaysia, dengan hasil kutipannya digunakan untuk memberi manfaat kepada pertubuhan amal seperti Bukit Harapan dan Persatuan Orang Buta Sabah. 


Menteri Kewangan Negeri Datuk Seri Masidi Manjun telah dijemput sebagai Tetamu Kehormat.


“Bersama-sama, mari kita jadikan Sabah sebagai mercu tanda inovasi dan kemajuan dalam industri minyak dan gas,” kata Jimayol, sambil mengundang semua pihak berkepentingan industri untuk merasai dan merebut peluang yang ditawarkan oleh SOGCE 2024.


* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.


0 comments

Comments


bottom of page