top of page

O&G kunci untuk pertumbuhan Sabah

Updated: Dec 19, 2022

Published on: Saturday, June 11, 2022

By: David Thien


DR JOACHIM menerima cenderahati daripada Dolly pada majlis itu.

KOTA KINABALU: Kejayaan rancangan pembangunan Sabah Maju Jaya (SMJ) bergantung secara substansial kepada pertumbuhan industri sumber minyak dan gas (O&G) Sabah, yang penting untuk meningkatkan peluang pekerjaan berpendapatan tinggi dan menarik pelaburan besar untuk meningkatkan Sabah. perkembangan ekonomi.


Perkara itu ditegaskan oleh Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Pembangunan Perindustrian Datuk Dr Joachim Gunsalam, yang merasmikan Persidangan dan Pameran Minyak & Gas Sabah ke-9 2022 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah, di sini, Khamis.


Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor, dalam ucapannya, menegaskan bahawa:


“Kerajaan Negeri, melalui agensi dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) seperti Sabah Oil and Gas Development Corporation, Sabah International Petroleum, Sabah Energy Corporation dan SMJ Petroleum S/B, berusaha mencipta nilai yang lebih besar daripada sumber O&G Negeri untuk merealisasikan aspirasi ekonomi.”


Dr Joachim berkata tema pameran itu, “Merangsang Pelaburan, Memacu Perindustrian Minyak dan Gas di Sabah”, amat sesuai, dan sejajar dengan SMJ yang bertujuan menarik lebih banyak pelaburan, asing dan domestik, bagi mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan.


Beliau berkata, pembangunan pelaburan bernilai lebih RM20 bilion di Taman Perindustrian Minyak dan Gas Sipitang (Sogip) akan mewujudkan limpahan ekonomi yang bukan sahaja meningkatkan ekonomi Negeri dan Sipitang malah memberi manfaat besar kepada daerah sekitar, khususnya Beaufort, Tenom dan Papar.


Sementara itu, pengerusi penganjur majlis Dolly Jimayol daripada Midas Events Management berkata industri O&G di Sabah masih berpotensi besar.


Beliau berkata Petronas dan Perbadanan Kemajuan Minyak dan Gas Sabah (SOGDC) akan membina projek LNG Petronas Sabah bernilai RM8.8 bilion di Sogip yang digelar sebagai ZLNG.


Azmir Zamri, ketua penerokaan sumber huluan Petronas bagi Malaysia Petroleum Management, dalam ucapannya, berkata:


“ZLNG akan mengembangkan kapasiti untuk pengewangan gas Sabah.”


Terdapat banyak pembangunan dalam sektor minyak dan gas sejak beberapa bulan lalu, termasuk menandatangani Perjanjian Kerjasama Komersial (CCA) antara Kerajaan Negeri dan Petronas untuk meningkatkan perkongsian hasil untuk Sabah dan untuk memastikan penyertaan lebih besar Sabah dalam minyak dan sektor gas.


Pelancaran Pelan Induk Gas Sabah 2026-2040 akan menjadi rujukan bagi kedua-dua Sabah dan Petronas sebagai panduan bagi pembangunan gas asli selanjutnya di Sabah.


0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page